Uitvaart zelf regelen met professionele begeleiding

Een uitvaart heeft een grote impact op het rouwproces, een waardig en passend afscheid biedt troost. Het is dan ook heel goed om zelf actief deel te nemen aan de vormgeving van de uitvaart. Maar op het moment van het afscheid moet men niet in beslag worden genomen door organisatorische zaken of afgeleid worden door een draaiboek.

Vrijblijvende voorbespreking bij Meride

De Uitvaartverzorger

Net zomin als je ceremoniemeester moet willen zijn op je eigen bruiloft, zo moet je niet in de schoenen willen gaan staan van de uitvaartverzorger. Dat staat absoluut de eigen beleving in de weg. Het vak van uitvaartverzorger is een veeleisend vak en vraagt vooral om heel veel ervaring. Meride werkt alleen met uitvaartverzorgers die in zeer ruime mate over deze ervaring beschikken. Consequenties doorzien van beslissingen en handelingen is zo belangrijk, de uitvaart kan immers nooit worden overgedaan. En niets is zo frustrerend als spijt achteraf.

Goed overleg bij het een uitvaart in eigen hand

Meride heeft de mogelijkheid tot een kosteloos en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek bij u thuis. In dat gesprek kunt u alle wensen en ideeën doorspreken. Het geeft u inzicht in de zaken die rond een uitvaart van belang zijn. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend.

Belt u gerust voor een afspraak: 085 - 401 81 23 (24/7)

Alle ruimte voor eigen initiatief

De wens om de uitvaart zo veel mogelijk in eigen hand te houden is reëel en kan in de praktijk ook heel goed uitgevoerd worden. Een uitvaart moet van begin tot eind bestaan uit bewuste keuzes, dat is de overtuiging van Meride.

Meride geeft u alle ruimte om zelf actief bezig te zijn met het vormgeven van het afscheid. Meride zal niet op de voorgrond treden als dat niet gewenst is, maar houdt wel het overzicht en kan op elk gewenst moment een helpende hand bieden. Kortom: alle ruimte voor eigen initiatief binnen de veiligheid van een professioneel vangnet.

Zelf verzorgen en opbaren van de overledene

Wat u zelf wilt en kunt doen, dat mag u ook doen. De medewerkers van Meride hebben alle attributen bij zich om de overledene te verzorgen en op te baren.  Zij beheersen de technieken die nodig zijn om ogen en mond goed te sluiten, om nare plekken of verkleuringen te camoufleren. Ervaring met verzorgen en kleden is een vereiste, maar er zijn ook handelingen die u zelf goed kunt doen.

Het kiezen van de uitvaartkist

De mogelijkheden betreffende uitvaartkisten zijn legio. In het artikel ‘Uitvaartkist‘, kunt u uitgebreid lezen welke deze mogelijkheden zijn en ook alternatieven worden in dat artikel besproken. Zijn er toch nog vragen, dan zal de uitvaartverzorger deze open en eerlijk beantwoorden.

Zelf plannen van de uitvaart

De datum van de uitvaart moet worden vastgesteld. U heeft zes werkdagen de tijd, er is een mogelijkheid om uitstel aan te vragen. De uitvaartverzorger kan aan u uitleggen wat daarvoor de criteria zijn en op welke wijze dat moet gebeuren.

Er zal reeds een keuze gemaakt zijn voor cremeren of begraven. Zowel een begraafplaats als een crematorium kan van tevoren bezocht worden om te kijken of deze aan uw wensen voldoet. De uitvaartverzorger kan voor u een afspraak maken. Er zijn begraafplaatsen waar men zelf een plek voor het graf mag uitzoeken, maar er zijn ook begraafplaatsen waar dat niet mogelijk is.

Aangifte van overlijden

De aangifte van overlijden moet worden gedaan in de gemeente waar de betreffende is overleden. Dit kunt u zelf doen. Meride zal de nodige gegevens verzamelen, deze naar het gemeentehuis faxen of mailen en een afspraak voor u maken. Het A en B-formulier van de arts dat u nodig heeft, zal hij/zij aan u overhandigen.

Op het gemeentehuis ondertekent u de akte van overlijden, betaalt de leges (ongeveer 15 euro). U krijgt een kopie van de akte mee en het verlof tot cremeren of begraven. Dit verlof heeft de uitvaartverzorger nodig.

Zelf vormgeven van de uitvaart.

De vorm en inhoud van de uitvaart is geheel aan u. Vanaf het moment van vertrek tot na het condoleren kunt u zelf stap voor een stap een draaiboek opstellen. Route, aankomst, binnengaan aula, rituelen tijdens de plechtigheid, muziek, beelden, sprekers, wijze van afscheid nemen, rituelen na de plechtigheid. Van minuut tot minuut moet de uitvaart doorgedacht en gepland worden om later terug te kunnen kijken op een waardig afscheid dat volkomen bij uw dierbare paste. De uitvaartverzorger kijkt met u mee, overlegt waar nodig, waarschuwt voor onbedoelde fouten en houdt het totale overzicht.

Dit geeft rust en zekerheid dat de uitvaart ook inderdaad beleefd gaat worden zoals u dat voor ogen heeft.

Confidental Infomation