Uitvaart zonder aulaplechtigheid

Een groeiende tendens binnen de uitvaartwereld is het overbrengen van de overledene naar crematorium of begraafplaats zonder gebruikmaking van de aula.

Artikel verder lezen
Uitvaart zonder aulaplechtigheid

Ervaar geen druk

Een kille beslissing? Nee, integendeel. De weloverwogen keuze om van deze mogelijkheid gebruik te maken geeft juist ruimte om een heel persoonlijk afscheid te organiseren. Men heeft dan immers niet te maken met tijdsdruk die er altijd in een aula van crematorium of begraafplaats heerst. En dus ook niet met de hoge kosten die gepaard gaan met overschrijding van de geplande tijd. Geen spreker die geweigerd moet worden omdat men de aula uit moet, geen volgende familie die al staat de wachten om de aula te gebruiken.

Meer keuzevrijheid

De mogelijkheid om de plechtigheid te houden waar en wanneer het de familie uitkomt geeft heel veel vrijheid. Ook ten aanzien van de kosten. Voorbeelden zijn legio; heeft men een ruim huis of een grote tuin, dan is het goed mogelijk om daar een intiem afscheid te houden. Vooral als de familie niet te groot is of als men de voorkeur geeft aan een besloten kring. Ook wordt er steeds vaker gekozen om met elkaar uitsluitend herinneringen op te halen en helemaal geen plechtigheid met sprekers en droevige muziek te organiseren. Met z’n allen naar het café waar de overledene zo graag kwam en op hem of haar toasten. Hoe persoonlijk kan dit zijn!

Meerdere opties

Is er wel behoefte aan een plechtigheid, denk dan eens aan een locatie waar de overledene graag kwam, zoals een buurthuis, een kerkgebouw, een café, een restaurant, een kantine, zelfs een werkplaats, een klaslokaal of een hobbyruimte. Goed overleg met de uitvaartverzorger is natuurlijk een vereiste. Is het niet mogelijk om de overledene in de gekozen ruimte op te baren, dan is een opstelling van een mooie, grote foto, of meerdere foto’s, als middelpunt bij een samenkomst een heel goed alternatief. Vaak zegt dit meer dan de aanwezigheid van een gesloten uitvaartkist.

Persoonlijkere sfeer

Bij een begrafenis is het goed mogelijk om rondom het graf afscheid te nemen. Er kan gesproken worden en het afspelen van muziek kan men ook zelf regelen. Of samen zingen, samen een moment van stilte houden of juist applaudisseren. Een gedicht voorlezen, bloemen neerleggen of wat zand op de kist scheppen. Ook hier is weer zoveel mogelijk. Men heeft dan niet de gebruikskosten van een aula en het afscheid is er niet minder persoonlijk om.

Wilt u kennismaken?

Een kennismakingsgesprek met Meride is ook in dit geval heel verhelderend, wat zijn de mogelijkheden en hoe zit het dan met de kosten. Bel gerust voor een afspraak met 085 - 401 81 23 (24/7). Dit gesprek is gratis en vrijblijvend.

Brochure - Meride Uitvaartverzorging


    Meride Brochure Brochure - Meride Uitvaartverzorging
    Confidental Infomation