Etiquette tips voor een uitvaart

Hoe kun je je het beste gedragen tijdens een uitvaart? Welke kleding is wel en niet gepast? En hoe zit het precies met kinderen? Het zijn vragen die we vaak voorbij horen komen. Geen enkele uitvaart is hetzelfde en welk gedrag passend is hangt gedeeltelijk af van zowel de overledene als de familie. Toch geven we u graag een aantal tips op het gebied van uitvaart etiquette.

Artikel verder lezen
Etiquette tips voor een uitvaart

Kom op tijd en volg de instructies

Voor de nabestaanden van de overledene is het prettig als de uitvaart rustig en volgens planning verloopt. Zorg er daarom voor dat u altijd op tijd aanwezig bent en zet uw mobiel uit. Gehaast gedrag trekt negatieve aandacht en dat is tijdens een uitvaart zeer ongewenst. De uitvaartverzorger heeft de plechtigheid samen met de familie voorbereid, volg daarom de instructies nauwkeurig op.

Condoleren

Er zijn mensen die niet vaak een uitvaart hebben bijgewoond, dat is in feite alleen maar prettig. Wel kan dit ervoor zorgen dat u niet goed weet wat gewenst is, bijvoorbeeld tijdens het condoleren. Een condoleance kan apart plaatsvinden voor de uitvaart of net na de plechtigheid. In het laatste geval stellen familieleden zich in een rij op kunt u uw steun betuigen door een hand te geven, iets te zeggen of te omhelzen. Houd het altijd kort. Er zijn waarschijnlijk meerdere mensen die kort een paar woorden willen zeggen en een lange uitloop is in dat geval erg vervelend.

Kleding

Zwart en grijs zijn al jarenlang niet meer de standaard kleuren voor een uitvaart. Vaak wordt de kledingkeuze vrijgelaten en kan men hier zelf invulling aangeven. Eventuele kleuren wat kleding betreft kan aangegeven staan op de kaart. Uit den boze is vrijetijdskleding zoals korte broeken, t-shirts met drukke prints en slippers. Houd het formeel. Laat In sommige gevallen is het de wens van de overledene of familie dat iedereen in het wit komt, om het leven als het ware te vieren. Opvallende sierraden die de aandacht trekke kunt u ook gerust thuis laten. Een blouse, pantalon, nette broek of lange rok of jurk zijn voorbeelden van kledingstukken die vaak gedragen worden tijdens een uitvaart.

Kinderen

Het meenemen van kinderen tijdens een uitvaart is een beetje afhankelijk van de leeftijd. Het is sowieso verstandig het eerst te overleggen met de familie van de overledene. Kleine kinderen en baby’s zijn in de meeste gevallen niet zo’n goed idee. Het is voor jonge kinderen lastig om constant stil te zitten en geen geluid te maken. Baby’s kunnen opeens wakker worden en gaan huilen of tijdens de uitvaart geluidjes maken die als storend ervaren kunnen worden. Rond de zes jaar is het voor kinderen iets gemakkelijker is om langere tijd stil te zijn en te snappen wat er gaande is. Zelf kent u uw kind het beste en weet u of hij/zij aan uw verwachtingen kan voldoen. Leg voor de uitvaart goed uit wat er gaat gebeuren en wat gewenst gedrag is. Het is tevens raadzaam om een strategische zitplek te zoeken. Op deze manier kunt u zonder al te veel te storen de zaal verlaten.

De allerbelangrijkste tip die we u willen meegeven is dat het tijdens een uitvaart draait om de overledene en de familie ervan.

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wij zijn dag en nacht telefonisch bereikbaar onder nummer 085-40 18 123.

Brochure - Meride Uitvaartverzorging


    Meride Brochure Brochure - Meride Uitvaartverzorging
    Confidental Infomation