Chinese uitvaart

Chinese migranten van over de hele wereld vestigden zich gedurende lange perioden in Nederland, vooral in de vorige eeuw. Iedere groepering met eigen tradities en eigen rituelen. Meride Uitvaartverzorging staat open voor al deze verschillende tradities en rituelen, met respect en vanuit de overtuiging dat van elk mens op zijn of haar vertrouwde wijze afscheid moet kunnen worden genomen.

Een Chinese uitvaart is bij Meride in zorgzame handen

Spreken over de dood is in het algemeen voor Chinezen taboe. De jongere generatie weet echter via internet zijn informatie wel te vinden en Meride hoopt dan ook met deze bijdrage een helpende hand te bieden in een moeilijke periode van het leven. Een periode waarin afscheid genomen moet worden van een geliefd persoon. Bij Meride is iedere familie, van welke afkomst ook, van harte welkom en steekt graag een helpende hand uit.

Opbaren na het overlijden

Zelden zal iemand van Chinese afkomst thuis worden opgebaard. Een huis bezoeken waarin een overledene ligt kan immers ongeluk brengen. De Meride Uitvaartverzorger  brengt de overledene dan ook direct naar een rouwcentrum. Het is Meride bekend dat Chinezen in het algemeen hun overledene niet meer willen aanraken. Het lichaam wordt door de Meride medewerkers met respect en eerbied verzorgd en gekleed. Bij deze verzorging worden de wensen van de nabestaanden door Meride nauwkeurig opgevolgd.
Het kleden is belangrijk, vaak zal een mooi pak of een mooie jurk meegeven worden om de overledene aan te trekken. En ook als men het op prijs stelt om de overledene volgens traditie met meerdere lagen te kleden, en hiervoor kleding meegegeven heeft, zal dit zeker met zorg en aandacht gebeuren.
De families die hun dierbare wel zelf willen verzorgen, mogen dit uiteraard doen, met of zonder hulp van Meride.

De uitvaartkist bij een Chinese begrafenis

Bij een Chinese begrafenis is het heel belangrijk dat de uitvaartkist solide is en geen lucht en vocht doorlaat. Begraven in een metalen kist is in Nederland verboden, maar Meride Uitvaartverzorging heeft in zijn assortiment uitvaartkisten uitstekende eikenhouten of mahoniehouten kisten, die zeker aan de gestelde eisen voldoen. Bij de bespreking van de uitvaart heeft de uitvaartverzorger alle informatie en afbeeldingen bij zich.

Het rouwbezoek

In het rouwcentrum zal gelegenheid zijn om een of meerdere rouwbezoeken te organiseren. De kist zal daarbij geopend zijn en de familie krijgt gelegenheid om alle handelingen rond de uitvaartkist te verrichten waar zij prijs op stellen. Teksten ophangen, rouwbloemen schikken, plaatsen van foto, wierrookvat, etenswaren neerzetten. Vervolgens kan men op de eigen wijze afscheid nemen, bijvoorbeeld door het branden van wierrookstokjes. Buiten het gebouw zal men ook imitatiegeld mogen verbranden, of zilver- en goudvelletjes. Uiteraard in een vat of een emmer.

De Chinese begrafenis

De aanvang van de begrafenis is meestal in het rouwcentrum. De kist is nog geopend en de familie kan zijn gaven erin leggen. Vervolgens wordt de kist gesloten en in de rouwauto geplaatst door de Meride Uitvaartmedewerkers. Op weg naar de begraafplaats zal de rouwstoet langs het huis van de overledene rijden, daar stoppen en de familie ook hier gelegenheid geven om zijn rituelen uit te voeren. Meestal bestaan deze uit het aansteken van wierrookstokjes en hiermee door het huis lopen om de geesten mee te delen dat er een begrafenis plaats zal vinden.

De uitvaartkist wordt door Meride medewerkers op het graf geplaatst en vervolgens krijgt de familie alle ruimte om zijn rituelen uit te voeren. Het neerzetten van voedsel, het verbranden van dodengeld, het bestrooien van de kist met rijst, alles. De Meride medewerkers laten vervolgens de kist in het graf zakken.
Aan het einde van de begrafenis worden vaak gelukzakjes uitgedeeld aan de aanwezigen.

Alle gewenste handelingen mogen dus uitgevoerd worden, in alle rust en met alle respect. Ook de Chinese mensen die protestants of katholiek zijn en volgens deze tradities hun overledenen begraven, zullen soms een aantal oude gebruiken willen handhaven. Bijvoorbeeld door een extra deken of extra kleding in de kist te leggen of traditionele Chinese teksten uit te spreken, of na afloop gelukzakjes uit te delen.

Chinese uitvaart en cremeren

Hoewel het minder vaak voorkomt, zijn er ook groeperingen die hun overledenen laten cremeren. Over het algemeen zijn dit Chinezen die het boeddhisme aanhangen. Crematie wordt dan gezien als een transformatie door het vuur. Uiteraard geldt hierbij dezelfde open houding van Meride, ook hier wordt alle ruimte gegeven aan de familie om de ceremonie geheel volgens hun wensen te laten verlopen. Mocht het na de crematie de bedoeling zijn dat de urn op een speciale plek geplaatst wordt, of naar China, Hongkong of elders wordt verzonden, dan zal Meride dit ook zeker kunnen regelen.

Dodencultus

wij zijn ons bewust van de belangrijke rol die de dodencultus speelt in het leven van Chinese burgers. Meride Uitvaartverzorging onderstreept dan ook het belang van de eigen inbreng, het uitvoeren van de vertrouwde rituelen en zal zijn volledige medewerking hieraan geven.

Bespreking uitvaart
9,2

746 beoordelingen

98% beveelt Meride uitvaart aan

★★★★★★★★★★

Betere uitvaart, betere prijs

  • Ten opzichte van Dela, Yarden of Monuta zijn wij tot 40% goedkoper*
  • Uw naturapolis is zelfs 10% meer waard

En goed om te weten: klanten waarderen ons met een 9,2.

Jaja, dat zal wel … (check hoe ‘t zit)

* gebaseerd op informatie op website van Dela, Yarden en Monuta en afhankelijk van het gekozen product/aanbieder

Confidental Infomation