Rouwvervoer
Meride Kennisbank
Een belangrijk onderdeel van de uitvaart is de rouwstoet. Meride Uitvaartverzorging is zeer ruim georiënteerd en kan in feite elke vorm van vervoer voor u regelen.
Artikel verder lezenOf dit nu met een traditionele uitvaartauto is of op een geheel afwijkende wijze van overbrengen. Meride adviseert en organiseert en doet er alles aan om uw wensen, ook op gebied van vervoer, te vervullen.
Traditionele uitvaartauto
Gebruikelijk is om bij een uitvaart een min of meer traditionele uitvaartauto in te zetten. Een mooie grote wagen, zwart of grijs, bestuurd door een deskundige uitvaartchauffeur. In deze auto is naast de kist voldoende ruimte voor een groot aantal bloemstukken.
Bij de uitvaart van jonge mensen wordt steeds vaker gekozen voor een auto die geheel in het wit is uitgevoerd. Uiteraard zijn er bij deze auto’s ook volgauto’s te bestellen. Voor vier- tot zes á zeven personen.
Uitvaartvervoer in kleur
De rouwauto is er echter in meerdere uitvoeringen, naast zwart, grijs en wit kan men ook kiezen voor andere kleuren; roze, paars, rood of bijvoorbeeld lichtblauw. En steeds vaker wordt er voor een dergelijke auto gekozen.
Het maakt de uitvaart tot een zeer persoonlijke gebeurtenis. Ook bij deze keuze zijn er meestal volgauto’s beschikbaar.
Dragen bij een uitvaart
Minder bekend zijn de afwijkende mogelijkheden. Allereerst is het zeker mogelijk om de uitvaartkist, meestal met gebruik van een schouderbaar, zelf te dragen. Natuurlijk moet de afstand van opbaring tot kerk, begraafplaats of crematorium beperkt zijn, het is niet doenlijk om kilometers te lopen. Maar in de kleinere dorpen en gemeenten is het zeker een optie.
Mocht de afstand iets te groot zijn, dan kan men ervoor kiezen om de uitvaartkist op een rijdende baar (ook wel loopkoets genoemd) te plaatsen en deze door een zestal mensen, meestal naaste familie en/of vrienden, te begeleiden.
In beide gevallen lopen de overige familieleden, vrienden en belanghebbenden achter de baar en dragen zij eventuele bloemen. Men kan er ook voor kiezen om de bloemendragers voor de baar op te stellen.
De uitvaartverzorger zal voor de stoet uitlopen om het verkeer attent te maken op de stoet.
De uitvaartfiets
Er bestaan ook uitvaartfietsen. Een fiets met een stabiele aanhanger waarop de kist wordt geplaatst. Uiteraard volgen familie, vrienden en belanghebbenden zoveel mogelijk ook per fiets. Het is zaak om het gebruik van een uitvaartfiets goed te overdenken in verband met het huidige verkeer. In de drukke binnensteden is deze wijze van vervoer niet aan te raden.
De uitvaartmotor
De uitvaartmotor heeft op de plek van de zijspan een vlakke vloer. Hierop wordt de kist geplaatst en vastgezet. In dit geval zullen er meestal meerder motoren de overledene begeleiden, maar ook auto’s kunnen goed aansluiten en zo een rouwstoet vormen.
De uitvaartbus
Een mooie optie is de uitvaartbus. De kist wordt in de bus geplaatst op de daarvoor bestemde plek en de familie, vrienden en wellicht nog enkele belanghebbenden nemen eveneens plaats in de bus. Het geeft een intieme sfeer en zeker als er een grotere afstand overbrugd moet worden is het het overwegen waard. Een rouwstoet bestaande uit auto’s valt over het algemeen door het drukke verkeer snel uit elkaar. Op deze wijze komt de hele familie gelijktijdig op de plek van de uitvaart aan.
Het is niet verplicht om de uitvaartbus ook weer op de terugweg te gebruiken, men kan kiezen om op eigen gelegenheid terug te reizen. Bijvoorbeeld met familie, vrienden of openbaar vervoer.
De kinder-rouwauto
Als het onvoorstelbare gebeurd en er afscheid genomen moet worden van een jong kind, is het te overwegen om gebruik te maken van een rouwauto, speciaal voor kinderen. Deze auto’s geven meestal ook plaats aan de ouders, naast het kistje of de mand. De auto’s zijn op heel vriendelijke, warme wijze aangekleed, soms met sterretjes of lichtjes in het plafond, of mooie afbeeldingen en in zachte tinten. Of er broertjes en/of zusjes mee kunnen rijden is per auto verschillend, de uitvaartverzorger kan dat uiteraard informeren.
Uitvaart per (rondvaart)boot
In steden waar veel water is, zoals in Amsterdam, is het mogelijk om de overledene en familie en vrienden te vervoeren per (rondvaart)boot. Uiteraard moet er een goede opstapplaats zijn en moet de boot goed kunnen aanmeren bij begraafplaats of in de buurt van het crematorium. Is de afstand te belopen, dan kan bijvoorbeeld een rijdende baar dienst doen om het stuk naar begraafplaats of crematorium te overbruggen.
De rouwkoets
In vroeger tijden werd de overledene vervoerd in een koets met paarden ervoor. Tegenwoordig is het ook zeker mogelijk om een rouwkoets te gebruiken met één, twee of meer paarden. Er zijn diverse modellen, zowel in het zwart als in het wit. De koetsier die de paarden ment is uiteraard inbegrepen bij de huur van een dergelijke koets.
Uitvaart per dienstauto
Ook dienstauto’s zoals brandweer, politie, gemeenteauto, dierenambulance kunnen worden ingezet als de overledene daar een bijzondere band mee had. Uiteraard is dat afhankelijk van de medewerking van het bedrijf, het moet mogelijk zijn en zinvol. Is vervoer van de uitvaartkist niet mogelijk, dan kunnen dergelijke auto’s wel de rouwstoet begeleiden.
Persoonlijk uitvaartvervoer:
In overleg met de uitvaartverzorger kan altijd gekozen worden voor vervoer dat volkomen bij de overledene past. Vervoer dat totaal afwijkt van het traditionele, maar dat iets heel persoonlijks van de overledene vertelt.
Voorbespreking
Zijn er duidelijke wensen op het gebied van vervoer bij de uitvaart of vragen over de uitvaart in zijn geheel, dan kunt u geheel vrijblijvend een voorbespreking aanvragen. Dit gesprek is gratis en via 085 - 401 81 23 (24/7)kunt u hier een afspraak voor maken. Na dit gesprek wordt er een overzicht van de kosten opgesteld, zodat u niet met nare financiële verrassingen achteraf geconfronteerd wordt.
Hieronder een aantal voorbeelden uit de praktijk:
Eigen boot
Na hun pensionering verkochten Bart en Joke hun huis. Ze huurden een klein appartement en kochten een prachtig gerenoveerde sleper om heel Europa te kunnen bevaren. Drie jaar lang genoten ze intens van hun drijvend huisje. Toen werd Bart geconfronteerd met de diagnose pancreaskanker en bleek zijn levensverwachting zeer beperkt. Enkele maanden later overleed hij. Het was direct een uitgemaakte zaak, het vervoer naar de begraafplaats zou per sleper gebeuren. Op een prachtige nazomerse dag voer de boot over het Noordhollands kanaal en bracht Bart naar zijn laatste rustplaats.
Tractor
Pim was vanaf het moment dat hij kon lopen, helemaal gek van tractoren. De buren hadden een boerderij en dus ook een tractor. Als men Pim miste, dan vond men hem daar terug op het erf of in de schuur. Als hij mee mocht rijden met de buurman naar het land, of gewoon een klein ritje over het terrein, dan kon zijn dag niet meer stuk.
Helaas werd Pim ernstig ziek. Na drie jaar van hoop en vrees, overleed hij. Op de dag van de uitvaart werd de kleine kist met Pim op een aanhanger gezet. Te midden van een zee van bloemen. Buurman reed zijn tractor met aanhanger, met daarop zijn kleine vriend, naar de begraafplaats. Een indrukwekkend plaatje.
Vrachtwagen
Over één ding was de familie het snel eens. Vader zou met zijn eigen vrachtwagen naar het crematorium gebracht worden. Jarenlang had hij hard gewerkt voor zijn gezin en nog niet zo lang geleden had hij de stap gemaakt naar zelfstandig ondernemer. Zijn grote trots was de vrachtwagen met in kloeke letters zijn naam en logo. Het was ondenkbaar om vader in een traditionele uitvaartauto te vervoeren. De zonen boenden de wagen blinkend schoon en reden zelf hun vader naar het crematorium.
N.B.: Genoemde namen zijn fictief.
Zijn er nog vragen of wenst u een voorbespreking? Meride Uitvaartverzorging staat dag en nacht voor u klaar. Belt u gerust met 085 - 401 81 23 (24/7)
De Kennisbank
- Afscheidsideeën
- Asbestemmingen
- Begrafenis boeketten
- Begraven, cremeren of doneren
- Catering
- Condoleren
- Dankbetuigingen
- Etiquette
- Euthanasie
- Grafmonumenten
- Hoe lang duurt een begrafenis?
- Na hoeveel dagen begrafenis
- Opbaren
- Repatriëren
- Rituelen
- Rouwadvertentie
- Rouwbezoek
- Rouwgedichten
- Rouwkaarten
- Rouwvervoer
- Sprekers en ritueelbegeleiders
- Thanatopraxie
- Toespraak tijdens de uitvaart
- Uitvaartkisten
- Uitvaartlocaties
- Uitvaartmuziek
- Uitvaartverzekeringen
- Wat draag je op een begrafenis
Waarom Meride?
Onze uitvaartverzorgers doen hun werk vanuit hun passie voor het steunen van mensen in een moeilijke periode. Ze zijn betrouwbaar, integer en geven u precies de zorg die u wenst.
746 beoordelingen
98% beveelt Meride uitvaart aan
★★★★★★★★★★